Hoe een trouwfotograaf kiezen?
Hoe een trouwfotograaf kiezen? Je kent het vast wel, je plaatst een oproep op facebook waarbij je een fotograaf zoekt om jullie mooie dag vast te leggen. Tientallen zo niet honderd fotografen reageren op deze oproep. Nu moeten jullie een keuze maken uit dit groot aantal fotografen. Om nu door het woud van fotografen de juiste te kiezen heb ik onderstaand enkele tips voor jullie samengesteld.

Tip 1: Wat is jullie budget voor een trouwfotograaf?
Hoewel veel bruidsparen er niet echt bij stilstaan is eigenlijk de trouwfotograaf een van de belangrijkste onderdelen van jullie bruiloft. Hij of zij zorgt er immers voor dat jullie mooiste dag nog lang in jullie herinneringen blijven bestaan door middel van de foto’s.

Dan nu ook de cruciale vraag: hoe belangrijk vinden jullie de foto’s en jullie enige herinnering? Vindt je het belangrijk dat je goede kwalitatieve foto’s krijgt dan is de keus voor een professionele fotograaf bijna gemaakt, maar hobby-fotograaf kan net zo goed toch? Wat je vooral moet vragen aan de fotograaf van jullie keuze is het volgende: Wat gebeurt er als de fotograaf op jullie dag ziek is? Is er vervanging geregeld?  Hoe zit het met de back-ups? Wat als de camera kapot gaat, is er dan nog een camera?

Nu je voor jezelf antwoord hebt kun je gaan kijken of jullie budget toereikend is voor de fotograaf die je zou willen hebben. De gemiddelde fotograaf kost tussen 1000 en 2000 euro.

Tip 2: Kijk welke stijl bij jullie past ofwel hoe vind je de foto’s van jullie keuze aan trouwfotografen?
Er zijn 3 stijlen aan fotografie namelijk traditioneel, journalistiek en editorial.

Een traditionele fotograaf zal meer aanwezig zijn en meer opvallen. Deze fotograaf is vooral bezig met regisseren om zo alle belangrijke momenten goed en mooi vast te leggen. De journalistieke fotograaf is onopvallend en niet aanwezig. Neemt de momenten zoals ze komen en zal geen sturing geven aan de gebeurtenissen. Ten slotte is er nog de editoriaal fotograaf. Hier ligt de nadruk op de details zoals de jurk, het boeket, de aankleding etc. Deze fotograaf laat je meer poseren om zo het perfecte plaatje te krijgen.

Daarnaast hebben veel fotografen een eigen stijl in de nabewerking. De nabewerking is duidelijk terug te vinden in de foto’s die jullie bekijken. Dat kan van lichte foto’s zijn tot heel donker, van vintage tot popart etc…

Tip 3: Nu is het tijd voor het kennismakingsgesprek
Jullie hebben inmiddels in het lijstje van fotografen de een na de ander geskipt. Wellicht heb je nu nog 2 of 3 fotografen over. Tijd voor een gesprek. Tijdens het gesprek leer je de fotograaf beter kennen. Belangrijk is nu: voel je een klik met deze fotograaf, heb je een goed gevoel over de fotograaf? Het is heel belangrijk dat jullie een goed gevoel hebben bij de fotograaf.

Nu verder vragen: Heeft hij goede voorwaarden, werkt de fotograaf met een contract, ontvang je een factuur? Allemaal zaken waaraan je kunt zien of een fotograaf professioneel is of niet, hoe geordend hij/zij is en of alle zaken goed geregeld zijn.

Heeft de fotograaf ook voorbeeld albums bij zich. Hoe vind je deze albums? Spreekt het je aan?
Hopelijk kunnen deze tips jullie verder helpen met het maken van een keuze uit de duizenden fotografen.

Zijn jullie nog op zoek naar een trouwfotograaf? Neem dan contact met mij op: ga naar het contactformulier

Bekijk hier onze Portfolio van al onze bruidsparen.
Een mooie aanvulling op deze blog “Hoe een trouwfotograaf kiezen?”  is de hulp blog over hoe je moet beginnen? Kijk dan op deze blog!

Volg je Foto Wijnands al op Instagram?
Of volg onze verrichtingen op Facebook

Informatie over onze pakketten en prijzen vind je door op deze link te klikken of vraag meer informatie via onze contactformulier